Messusyksy

Tänä syksynä on Suomessa kahdet pakkausmessut. Suurempana niistä on marraskuun 19.-20.11. Empack Helsingin messukeskuksessa. Näytteilleasettajajoukolla mitattuna Empack on oman arvioni mukaan samaa luokkaa viime vuonna järjestetyn PackTec-messun kanssa. Empack on pakattu pienempään tilaan, sillä yrityksille varatut ständit ovat aika paljon Pactecia rajatummat. Tämä ei kuitenkaan ole negatiivinen asia, sillä harvalla yrityksellä on isollakaan ständillä näytillä mitään erityisen kiinnostavaa isoa tavaraa. Pitämällä mittasuhteet kohtuullisena saadaan messualueelle vireä tunnelma. Empackin teemana on tänä vuonna pakkausinnovaatiot ja pakkaussuunnittelu. Tämä on ainakin näin pakkaussuunnittelua työkseen tekevän näkökulmasta hyvä aihe.

NordicPack on Tampereella 8.-10.10. pidettävä messutapahtuma, jossa pakkaukset ovat yhdessä esillä elintarvikemessujen yhteydessä. Minulla ei ole kokemusta näistä messuista, mutta arvioisin aihepiirin keskittyvän aika keskeisesti elintarviketeollisuuden pakkauksiin ja pakkauskoneisiin. Messujen veikkaisin keskittyvän Suomen toimittajien tarjontaan, vaikka messuja pohjoismaisiksi kutsutaankin.

Pakkausten näkökulmasta kiinnostava messutapahtuma on myös Alihankintamessut, jotka järjestettiin syyskuun alkupuolella Tampereella. Messuilla on aina esillä useita teollisuuspakkauspuolelle keskittyneitä firmoja. Alihankintamessujen etuna on kävijäkunta, sillä erityisesti konepajafirmoissa harvemmin on pelkästään pakkauksiin keskittynyttä henkilöä, jolloin nämä eivät välttämättä lähde pelkille pakkausmessuille. Alihankintamessujen anti on kokonaisuudessaan erittäin laaja, joten siinä muita asioita ihmetellessä voi tutustua myös pakkausteemaan.

Ruotsin puolella järjestetään oma Empack-messu 15.-16.10. Tämä on Suomen version tavoin Easyfairsin järjestämä ja toimii ilmeisesti samalla konseptilla.

Messuja siis riittää niistä kiinnostuneille. Suomen ongelmana messujen näkökulmasta on esittelijöiden ja kävijöiden vähäisyys. Tästä syystä messut kannattaakin keskittää samaan yhteyteen jonkin toisen messutapahtuman kanssa, jotta saataisiin edes jonkin verran lisää kävijoitä. Viime vuoden PackTec oli mielestäni hyvä esimerkki messutapahtumasta, joka on ylimitoitettu markkinan kokoon nähden. Kolme päivää messukeskuksessa ja kävijöitä oli sen verran, että ainoa jono oli keskiviikkona tapahtuman läpi marssinut torvisoittokunta.

Kun järjestelyt ovat hulppeat ja kävijämäärä pieni, ei esittelijöille synny hyötyä riittävästi, jotta kulut ja vaivat saataisiin katettua. Tässä mielessä esimerkiksi Empack-konsepti vastaa kysyntään, eli on kompaktin kokoinen ja mittainen. Messujen mittasuhteiden pienenemiseen on varmasti yhtenä syynä internet. Nyt kaikki uudet innovaatiot näkee netistä kätevämmin, eikä juuri kukaan esittele messuilla mitään todellisia uutuuksia. Aiemmin messuille tultiin ehkäpä enemmän hakemaan virikkeitä omaan työkenttään. Nyt ne ovat keskittyneet voimakkaasti sosiaaliseen aktiviteettiin.

Avainsanat: , , , ,

Yksi vastaus to “Messusyksy”

  1. Nurkkasuoja Elteteltä | Pakkaussuunnittelu Says:

    […] Velhon pakkaussuunnittelutiimi valmistautui tuleviin PacTec -messuihin pohdiskelemalla, mitä uutta teollisuuspakkausten rintamalla mahtaa olla näytillä. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: