Kuljetettavuus osana tuotesuunnittelua

RD Velho järjesti muotoilukilpailun, jossa tehtävänä oli suunnitella Normetille betonointilaite. Kilpailun tulokset julkistettiin Alihankinta-messuilla pari viikkoa sitten. Kilpailun juryn tiukassa seulassa voittajaksi selvisi Rodrigo Quiñonesin työ ”Golden Bee”.

Pääsin itse tutustumaan kilpailutöihin ja pakkaussuunnittelun näkökulmasta huomiota herätti Harri Saaren työ Concretely. Saari on huomioinut kuljetettavuuden erinomaisella tavalla suunnittelemalla laitteen sellaiseksi, että se pinoutuu 40 ft merikonttien kanssa. Ajatuksena on, että laitteen pyörät saadaan nostettua ylös, jolloin voimat saadaan ohjattua kontin kiinnityspisteisiin.

Idealla saavutetaan kuljetettavuudessa valtavia etuja. Kontin kuljetuksiin soveltuvia rekkoja on maailma täynnä. Näin pidempiin siirtoihin voidaan käyttää yleistä kalustoa ja kuormansidonta on valmiiksi mietitty kontin kiinnitysmekanismin kautta. Laitteen kuljetus pidemmälle onnistuu todella kätevästi laittamalla laite konttipinoon yhdeksi moduuliksi. Tällöin säästetään kuljetuskustannuksissa kontin hinta ja ehkä merkittävämpänä työ, joka vaadittaisiin laitteen sitomiseksi 40 ft kontin sisään. Jos laite ei sopisi 40 ft kontin sisään, kasvaisi kustannukset edelleen rahtimuodon muuttuessa irtorahdiksi.

Saari oli ideoinut laitteeseen myös vetoaisan. Laitteesta voidaan nostaa etuakseli ylös ja työntää vetoaisa edestä ulos. Tällöin laite voidaan kiinnittää rekan perään ja vetää uuteen kohteeseen.

Pakkaussuunnittelussa usein harmitellaan sitä, että tuotesuunnittelussa ei kuljetettavuutta huomioida riittävästi. Concretely-konseptissa kuljetettavuus on huomioitu erinomaisella tavalla. Tämä työ ansaitsee erityismaininnan pakkaussuunnittelun näkökulmasta.

RD Velho Design Awardin sivut löytyvät täältä: http://www.rdvelho.com/fi/ajankohtaista/388-golden-bee-rd-velho-design-award-2013-muotoilukilpailun-voittaja

Harri Saaren Concretely-konsepti. Kuva on RD Velho Design Awardin satoa.

Harri Saaren Concretely-konsepti. Kuva on RD Velho Design Awardin satoa.

Avainsanat: , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: