Pakkaussuunnittelun ajoitus tuotekehtityksessä

Tuotekehitysprosessissa mekaniikan ja pakkauksen valmistuminen on usein sijoitettu samaan milestoneen. Pakkaussuunnittelun näkökulmasta tämä ajoitus on hankala, sillä lopullisessa muodossaan oleva mekaniikka on pakkaussuunnittelun tärkein lähtötieto. Ilman oikeita lähtötietoja ei suunnittelua voida suorittaa tehokkaasti.

Pakkaussuunnittelun ostajan oppaaseen olen hahmotellut aikataulua tarpeen suunnasta huomioiden ReliDes Oy:n suunnitteluprosessin. Tässä on huomattava, että erityyppisillä toimijoilla on erilaiset vasteajat. Karkeat suuntaviivat kuitenkin osoittavat, että suunnittelu on aloitettava viimeistään kaksi kuukautta ennen tarvetta. Tämäkin aikataulu edellyttää, että yllätyksiä ei tule. Melkein aina niitä tulee. On siis suotavaa varata kolmesta neljään kuukautta suunnitteluaikaa.

Näin pitkä aikataulu ei mahdollista protojen lähettämistä lopullisissa pakkauksissa. Protosarjojen hankkiminen pakkauksiin ei tuotantoteknisesti usein ole edes järkevää. Tuotekehitysprojekteissa paras lopputulos saadaan, kun lähtökohtaisesti protot lähetetään täysin erilaisissa paketeissa, mitä lopulliset tuotantoversiot käyttävät.

Protovaiheessa hyviä ratkaisuja ovat erilaiset yleisratkaisut, kuten PadPak, PU-foamipussit, vesileikatut PE-foam-vaimentimet yms. Näiden kappalehinta materiaalit ja lähetyskulut huomioiden saattavat olla kalliita, riippuen valitusta ratkaisusta. Jos niitä menee 10-20 kpl, niin asialla ei juuri ole merkitystä. Suunnittelukuluissa säästetään merkittävästi, kun vältytään tarpeettomilta suunnittelukierroksilta.

Protopakkausten käyttämistä puoltaa myös se, että asiakkaat eivät oletettavasti teollisuuspuolella ole kovin kiinnostuneita pakkauksesta, kunhan proto tulee ehjänä perille. Kiinnostavapaa toivottavasti on itse tuotteen toimivuus.

Kun protot on saatu maailmalle ja projektissa luodaan tuotantokyvykkyyttä sekä viimeistellään tuotetta, on oikea aika huolella suunnitella ja testata optimaalinen pakkaus volyymituotantoon. Piloteista siirytminen volyymiin kestää tyypillisesti useamman kuukauden. Näin ollen protopakkauksien käyttäminen protoilussa mahdollistaa oikeiden lähtötietojen käyttämisen varsinaiseen suunnitteluun ja antaa myös aikaa suunnittelijalle.

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: