Kuljetuspakkaukset voi vuokrata

Kiertopakkauksia käytetään tavallisimmin reiteillä, joiden pituus on suhteellisen pieni ja paluulogistiikka on järjestettävissä kustannustehokkaasti. Edellisessä jutussa käsittelin pidemmillä reiteillä olevia ongelmia logistiikassa ja pakkausten määrässä. Ongelma on ratkaistavissa standardoiduilla kuljetuspakkauksilla, jotka käytetään uudestaan määränpäässä. Esimerkiksi leimatut kuormalavat ovat tällaisia.

Tukevat kuljetuspakkaukset ovat usein teknisesti mainio ratkaisu kuljetusvaurioiden vähentämiseksi, mutta ongelmaksi muodostuu hinta. Jos tavallinen pahvinen kertakäyttöinen kuljetuspakkaus maksaa luokkaa 40 €, on muovisen vastaavan kontin hinta lähes kymmenen kertaa suurempi. Tukevamman kontin korkeampi hinta edellyttää useita käyttökertoja, jotta kokonaiskustannukset eivät nouse.

Järkevä tapa käyttää pakkauksia uudelleen on käyttää ne lähellä sitä kohdetta, johon ne edellisen kuljetuksen jälkeen ovat päätyneet. Tämä edellyttää globaalia toimintaa, jollaista tarjoavat ainakin Chep ja Nefab. Ajatuksena on, että kuljetuspakkaus vuokrataan käytön ajaksi ja kun tarve loppuu, toimitetaan pakkaus takaisin paikalliselle pooling-palvelun edustajalle, joka huoltaa pakkauksen ja toimittaa sen seuraavalle käyttäjälle.

Merikonttien tapauksessa vuokraaminen on tavallisin toimintatapa. Systeemi toimii melko hyvin, joskin tuotannon painottuminen Kiinaan on johtanut tilanteeseen, jossa jonkin verran tyhjiä kontteja joudutaan kuljettamaan Kiinaan. Jos vuokraus toimii isommilla merikonteilla, voisi ajatella, että samanlainen käytäntö toimisi mainiosti myös pienemmillä kuljetuspakkauksilla.

Etuna kiertävillä pakkauksilla on myös mahdollisuus lisätä älyä pakkauksiin. Olosuhteiden tai sijainnin seuraaminen tavallisilla kertakäyttöisillä pakkauksilla on vielä kallista, mutta kiertopakkauksilla täysin mahdollista. Vakiona näyttäisi olevan RFID-tunnistaminen, jolla voidaan vuokra-aikaa seurata. Voisi ajatella, että seuraavaksi tulevat GPS tai GSM -pohjainen paikannus ja isku- sekä olosuhdemittaukset.

Chepin muovikontti. http://www.chep.com

Avainsanat: , ,

2 vastausta to “Kuljetuspakkaukset voi vuokrata”

  1. Samuli Vanhala Says:

    Kierrätyslavojen käyttö on nimenomaan tehokkainta kotimaan logistiikassa, kuten elintarvike -ja päivittäistavara logistiikassa. Toiminta ei vaadi kansainvälistä toimintaa kuten blokisti väittää. Tästä hyvänä esimerkkinä on vanha kotimainen FIN lava kanta, joka tuo myös alueellista hyvinvointia Suomeen.

  2. Lassi Sutela Says:

    Hyvä kommentti! Maantieteellisesti suppealla alueella uudelleenkäyttö on helpointa järjestää ja sehän tunnetusti toimii hyvin juuri FIN- ja EUR-lavojen kanssa. Uudelleenkäytettävien pakkausten hyödyntäminen maantieteellisesti rajaamattomalla alueella edellyttää jonkinlaista globaalia toimijaa tai toimintatapaa, jotta pakkaukset saadaan uudelleen kiertoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: