Pakkausmerkinnät: PYR

Pakkausmerkintöjä käsittelevät juttuni ovat olleet lukijoiden suosiossa. Erityisesti eurooppalaiset kierrätysmerkit kerää päivittäin yli kymmenen lukijaa. Kierrätykseen liittyy myös nyt käsiteltävä PYR-merkki. Pakkausalan Ympäristörekisteri, eli PYR, on yritys, joka edistää pakkausten hyötykäyttöä Suomessa. Yrityksille helpoin tapa hoitaa lakisääteiset hyötykäyttövelvoitteet on PYRin palveluiden hyödyntäminen. PYRille raportoidaan markkinoille tuotettu pakkausmäärä ja maksetaan hyötykäyttömaksut tämän perusteella.

PYRiin rekisteröityneillä yrityksillä on oikeus käyttää tuotteissaan PYR-merkkiä. Merkin rooli on lähinnä markkinointiin liittyvä ja sillä viestitään, että yritys hoitaa pakkausten kierrätykseen liittyvät lakisääteiset velvoitteet. Merkin käyttö ei ole pakollista ja sitä näkeekin käytettävän lähinnä kuluttajapakkauksissa. Merkkiä kannattaa käyttää vain sellaisissa pakkauksissa, mitä myydään Suomessa, sillä muihin Euroopan maihin tuotteita myytäessä tulee maksuvelvoitteet hoitaa kyseisen maan tuottajavastuuorganisaatiolle. Tästä syystä teollisuuspakkauksissa ei PYR-merkkiä viljellä, sillä niitä lähes aina toimitetaan useisiin maihin.

PYR-merkki säilyketölkin kyljessa. Blogisti voi luottavaisin mielin käyttää tuotteen ja kierrättää pakkauksen metallien joukossa tuntien prosessin olevan kunnossa.

PYR-merkki säilyketölkin kyljessa. Blogisti voi luottavaisin mielin käyttää tuotteen ja kierrättää pakkauksen metallien joukossa tuntien prosessin olevan kunnossa.

Advertisement

Avainsanat: , , ,

4 vastausta to “Pakkausmerkinnät: PYR”

 1. Tarja Häkälä Says:

  Koirien ruokapusseissa on myös PYR-merkintä. Voiko tämän siis laittaa muovien kierrätysastiaan?

  • Lassi Sutela Says:

   Tuo merkintä ei ota kantaa materiaaliin, vaan kertoo, onko tuottajavastuulain mukaiset asiat hoidettu. Muovi tulee tunnistaa kierrätysmerkistä ja valita sen perusteella oikea jae. Koiranruokapussi lienee muovin tai kartongin mukana kiertävää materiaalia.

 2. kayaq Says:

  Hei ja kiitos blogistasi. Minua kiusasi kissanraksupussin merkit, joista
  toinen on tuo PYR-merkintä ja toisen, vihreä piste-ympäristömerkin löysin
  https://www.naisenhyvinvointi.fi/tunnetko-kosmetiikkapurkkien-symbolit/
  sivulta. Varsinaista kierrätysmerkkiä ei pakkauksessa ole. Toisin sanoen monikansallinen eläinruokajätti Waltham ei ole ajatellut asioita ihan loppuun asti.

 3. Heli Voipio Says:

  Eipä ollut tuosta PYR-merkistäkään Panda-suklaakonvehtirasiassa mitään apua pakkauksen osien kierrätykseen. Pakkauksessa on neljää erilaista materiaalia: kartonkirasia, joka kai ilman muuta pitää kierrättää kartonkina, sen päällä ohut muovikalvo, joka ehkä menee muoviroskiin muttei mitenkään varmasti, ja sisällä tumma ehkä muovinen lokerikko konvehdeille ja vaalea ehkä paperinen pehmustelevy, joiden oikea kierrätysosoite ei myöskään selviä pakkauksesta. Siinä on yksi pieni merkki, jossa on roskakori ja sen vieressä ihminen, mutta sen merkin merkitys on täysin epäselvä.
  Ehdotankin pakkausteollisuudelle, että jokaisessa kuluttajapakkauksessa, mieluiten kussakin pakkauksen osassa erikseen, pitäisi lukea selvällä suomen kielellä ilman mitään moniselitteisiä symboleja, mihin roskasäiliöön mikin pakkauksen osa on paras laittaa: kartonkiin, paperiin, muoviin, lasiin, metalliin vai sekaroskiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: