MAN esitteli uuden rekan

MAN on esitellyt rekkamessuilla konseptin uudesta rekasta, joka poikkeaa edeltäjistään merkittävästi alhaisemmalla polttoaineenkulutuksella. Vastaavilla konsepteilla on bussipuolella saatu 30% polttoaineen kulutuksen säästö. Polttoaine lienee merkittävin kuluerä rekalla ajettaessa, joten säästöä kokonaiskustannuksissa syntyy luultavasti yli 10 %.

Pakkausten kannalta mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että rahtitila ei ole kuution muotoinen, vaan edessä on ylänurkat pyöristetty. Mikäli pakkausteknisillä ratkaisuilla pyritään täyttämään koko rahtitila tehokkaasti, aiheuttaa uusi muotoilu aikamoisia ongelmia. Käytännössä on hyvin hankalaa tehdä sellaisia pakkauksia, että ne noudattelisivat rahtitilan muotoja ja lastaus olisi helposti toteutettavissa.

Luultavasti täyttämisen kannalta paras ratkaisu olisi lentokoneista tutut tavarakontit, mutta ne pitäisi ehdottomasti standardoida, jotta ne olisivat käyttökelpoisia laajassa mittakaavassa. Standardointi taas edellyttäisi rahtitilan muotojen yhtenäistämistä, mitä ei kannata tehdä evoluution tässä vaiheessa. En usko, että ensimmäiset versiot aerodynaamisista muodoista olisivat parhaat löydettävissä olevat.

Olettaisin kuitenkin, että heikentynyt täyttöaste ei syö saavutetusta kustannushyödystä kovinkaan suurta osuutta. Tosiasia on, että harva rekka on täytetty lattiasta kattoon ja seinästä seinään. Pakkaussuunnittelussa kyllä tehdään tällaisia täyttösimulaatioita, mutta käytännön toteutuma on simulaatiota karumpi. Tuntumani on, että ainakin 90 % kuljetuksista on sellaisia, että rahtitilassa on vielä tyhjää tilaa. Tämä tila voidaan helposti uhrata aerodynamiikan alttarille.

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: