Innovaatio taantuman sivutuotteena

Kesäloma tuli suoritetuksi, joten on aika jälleen keskittyä täydellä tarmolla pakkausalan tapahtumiin. Kesän aikana taloudellinen epävarmuus ei juurikaan hälventynyt.Talouden epävarmuus ei ole yksinomaan negatiivinen asia, sillä silloin kustannuksia katsotaan poikkeuksellisen tarkasti. Tarkka kustannusjahti johtaa siihen, että totuttuja toimintatapoja joudutaan kyseenalaistamaan.

Paine saada kustannuksia alemmaksi johtaa usein tuotteiden ja toimintatapojen kehittymiseen. Materiaalipuolella tämä useimmiten tarkoittaa tuotteita, joilla saavutetaan entisenlaiset ominaisuudet vähemmällä raaka-aineen määrällä. Yleisimmin uusien materiaalien etuna on aiempaa vastaavat ominaisuudet kevyemmällä tai heikkolaatuisemmalla raaka-aineella.

Esimerkiksi ensikuidun korvaaminen kierrätetyllä kuidulla pienentää aaltopahvin hintaa. Mikäli halutut ominaisuudet voidaan säilyttää raaka-aineen vaihdoksesta huolimatta, laskee hinta olennaisesti. Muovimateriaalien kehittämisellä pyritään saavuttamaan halutut ominaisuudet ohuemmilla materiaalivahvuuksilla. Uskoisin, että kiristyvä markkinatilanne on merkittävä syy siihen, että tämäntyyppistä kehitystä tapahtuu kiihtyvällä tahdilla. Uusien tuotteiden avulla valmistaja kykenee tarjoamaan pakkaukset asiakkaalleen halvemmalla säilyttäen kuitenkin oman katteensa riittävällä tasolla. Yleensä tuotekehityksestä tulevissa uusissa materiaaleissa on huolella harkittuja ominaisuuksia, joiden hyödyntämisestä saavat hyötyä kaikki osapuolet.

Lähtökohtana näissä kehitysmalleissa on yleensä raha ja nimenomaan materiaalikustannus. Hyötyjä tulee kuitenkin muualtakin, sillä materiaalien keventäminen johtaa usein kuljetuskustannusten pienenemiseen. Ympäristönäkökulmia ei pidä myöskään unohtaa. Pelkästään materiaalikustannusten tuijottaminen johtaakin virheelliseen lopputulokseen hyötyjen analysoinnissa. Vertailuun kannattaakin aina sisällyttää myös pakkaustyö, kuljetus ja mahdolliset kierrätysmaksut.

Timantti syntyy paineen alla!

Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: