”Excessive packaging fosters extravagance and corruption” sanoo lainsäätäjä Wang Guangtao.
Pari vuotta sitten Kiinassa laaditiin erilaisia määräyksiä pakkauksiin liittyen. Tällöin väläyteltiin muun muassa EPs:n käytön kieltämistä, formaldehydirajoitteita ja täyttöastevaatimuksia. Kirjoittelin blogiin lyhyen jutun aiheesta, mutta sittemmin uusista määräyksistä ei ole kuulunut mitään.
Nyt Kiinassa on jälleen herätty asiaan. Lakia on valmisteltu hiljaiselon aikana ja uusi laki astuu voimaan heinäkuussa 2012. Siirtymäaikaa on siis ruhtinaalliset vajaa neljä kuukautta.
http://www.china.org.cn/china/2012-03/01/content_24767029.htm
Keskeinen sisältö lienee sama kuin vanhassa esityksessä:
- Pakkauksen hinta saa olla korkeintaan 20% tuotteen (myynti)hinnasta
- Pakkauksessa saa olla korkeintaan kolme kerrosta
- Täyttöasteen tulee olla riittävän korkea (mutta mikä on riittävä?)
Uutta lakiesitystä ei ilmeisesti ole vielä saatavissa englanniksi, mutta vanhan version voi lukea täältä.
Merkittävä avoin asia on se, mitä tuotteita laki koskee. Se saattaa olla rajattu vain kuluttajatuotteisiin, mutta voi yhtä lailla koskea myös B2B-tuotteita.
Kiinnostavaa olisi myös tietää, onko tässä siirtymäaikaa. Jos ei ole, niin tuotannossa olevien tuotteiden pakkauksia pitäisi kohtapuoliin alkaa muuttaa, mikäli ne eivät täytä vaatimuksia. Lain valvonta jää myös nähtäväksi. Kiinahan perinteisesti on hieman hankalaa seutua, mitä tulee valvonnan yhdenmukaisuuteen. Esimerkiksi puun käsittelyvaatimus ISPM-15 on voimassa Kiinassa. Kuitenkin olen kuullut, että joillakin yrityksillä on ongelmia saada standardin mukaisia EUR-lavoja tullista läpi. Toisilla menee ilman mitään ongelmia.
Avainsanat: kiina, pakkausvaatimukset, ympäristö
11.3.2012 10:39 am |
mielenkiintoinen tämä kiina”ilmiö”. Sinänsä hyvä että tehostetaan täyttöastetta, pakkauskustannusta jne. mutta ensimmäinen ajatus on että tämän tulisi olla markkinavetoista eikä viranomaisvetoista? Ja säädöksen keskeneräisyys todistaa järkevyyden puutteen. Tuo vanha koski elintarvikkeita ja kosmetiikkaa, onko uusi kuitenkin jossain määrin laajempi vaiko vielä epäselvää?
Keep up the good work!
– Mikael