Suuntanuolet

”Kuljetusasennon määrittäminen takaa sen, että pakkausta ei käännetä kuljetuksessa.” Tällaisen harha-ajatuksen kohtaa melko usein ja onpa joskus nähty pakkauksia, joiden suunnittelussa käännön todennäköisyyttä ei ole huomioitu.

Perusperiaatteena pakkausten suuntanuolten kanssa on, että nuolet ovat menosuuntaan, jos ne eivät osoita muualle. Mikäli pakkaus on sellainen, että sitä voi käsitellä käsin ja se lähetetään yksinään, tulee pakkausta suunniteltaessa ottaa huomioon, että sitä tullaan kuljettamaan kaikissa asennoissa.

This side up

Itella on linjannut asian palvelukuvauksessaan seuraavasti:

”Tehdaspakkauksen merkinnät eivät sido Itellaa”

Vastaaviin ilmoituksiin en ole törmännyt kuriirifirmojen kohdalla, mutta fakta on, että pakkaus kulkee juuri siinä asennossa, johon se sattuu putoamaan, kun sen heittää liukuhihnalle tai kuljetusvälineeseen.

Jos haluaa melko varmasti määrittää kuljetussuunnan, tulee pakkauksen olla tarpeeksi suuri ja siihen pitää laittaa kuormalava alle. En ole törmännyt kuin aivan muutaman kerran tilanteeseen, jossa kuormalavallinen paketti on käännetty kyljelleen. Tätä tapahtui tilanteessa, jossa pakkaus ei pystyssä mahtunut lentokoneen rahtitilaan. Näinkin siis voi käydä.

Ehkäpä voisimme säästää vaivaa ja mustetta jättämällä merkinnät pois pakkauksista. Ei niitä noudateta kuitenkaan.

Avainsanat: , ,

4 vastausta to “Suuntanuolet”

 1. Leena Says:

  Minä olen aina luullut, että pakkauksessa olevat nuolet osoittavat ylös, jos pakkausta kuljetetaan kuten pakkaaja on suunnitellut. Jos mahdollista, pakkaus kannattaisi varmastikin suunnitella siten, ettei sitä voi järkevästi laittaa kuin yhteen asentoon. Mutta tällaisen muodon keksiminen voi olla hankalaa: esimerkiksi pyramidin muotoinen pakkaus saattaisi olla toimiva, kunnes tulisi aika lastata kuormaan toinen kerros, jolloin asettelu sujuisi parhaiten ylösalaisin ensimmäiseen kerrokseen nähden, ja nuolet osoittaisivat taasn väärään suntaan. Tosin jos ajatellaan, että nuolten kuuluu osoittaa menosuuntaan, osoittaisivat toiseen kerrokseen lastatut nuolet oikeaan suuntaan aina, kun kuljetusvälinettä peruutettaisiin.

 2. Kuljetusmerkinnät « Pakkaussuunnittelu Says:

  […] aiemminkin referoinut Itellan ehtoihin, jotka eivät ole kovin yleisesti tiedossa. Itella mainitsee […]

 3. Jakelukeskuksen toiminta | Pakkaussuunnittelu Says:

  […] katsoo videoita jakelukeskuksista, ymmärtää, että käsittelymerkinnöillä ei ole mitään vaikutusta normaaliin toimintaan. Pakkaukset asettuvat painovoiman avustuksella […]

 4. Varoitusmerkkien vaikutus | Pakkaussuunnittelu Says:

  […] vahvisti olettaman, että fragile-merkki on yhtä tarpeeton kuin suuntanuolet. Tutkimus löytyy osoitteesta […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: