Salamatkustajia pakkauksissa

Evira julkaisi tiedotteen, jonka mukaan Kiinasta tulleissa puisissa pakkauksissa on ollut salamatkustajina aasianrunkojäärien toukkia. Pakkauksissa on ollut asianmukaiset ISPM-15 leimat, mutta silti pakkaukset ovat levittäneet tuholaisia.

Kiinassa on käsitelty puupakkaukset perinteisesti metyylibromidilla. Käsittelyssä pakkaukset laitetaan konttiin tai telttaan ja tilaan päästetään metyylibromidikaasua. Kaasun annetaan vaikuttaa vuorokausi, jonka aikana eläinten pitäisi kuolla. Menetelmän heikkous on ilmiselvästi sen epävarmuus. En yllättyisi lainkaan, jos useinkin kaasut tuulettuisivat vahingossa liian aikaisin ja käsittely jäisi vajaaksi.

Metyylibromidi tuhoaa otsonikerrosta ja aiheuttaahan se myös terveysongelmia kaasuttajalle, jos tämä ei ole suojautunut kunnolla. Veikkaisin, että ei Kiinassa ole ihan aina käytetty aktiivihiilisuodattimia näissä hommissa. Näistä syistä lämpökäsittely joko kuumalla ilmalla tai mikroaalloilla on valtaamassa alaa Aasiassakin.

Montrealin sopimuksen asettama takaraja metyylibromidin käytölle on 2015. Euroopassahan tätä menetelmää ei ole käytetty enää aikoihin, mutta Aasiassa se on edelleen yleinen menetelmä. Takaraja tulee nopeasti vastaan, joten viimeistään nyt kannattaa ryhtyä selvittämään, miten puupakkaukset jatkossa käsitellään ja millaisia hintavaikutuksia muutoksella on. Jos hinta lähtee pahasti kohoamaan, kannattaa harkita pakkausten tekemistä materiaaleista, jotka eivät ole ISPM-15:n piirissä.

Aasianrunkojäärän matkustuskolo. Kari Silventoinen on napannut tämän mainion kuvan, joka on julkaistu Eviran toimesta.

Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: