Vaimentimia paisutetusta PLA:sta

VTT julkaisi lehdistötiedotteen, jossa kerrotaan heidän kehittävän EPS:n korvaavaa materiaalia polylactidista. PLA on biopohjaista muovia, josta voidaan tehdä myös biohajoavaa. Rakennusteollisuudessa voitaisiin nykyiset EPS-eristeet korvata biohajoavalla mallilla. Hyötynä tästä olisi se, että hävitettäessä ne suurelta osin päätyvät kuitenkin kaatopaikalle, jolloin biohajoava häviäisi melko nopeasti. EPS pitäisi oikeaoppisesti hävittää polttolaitoksissa polttamalla (tai raaka-aineena), mutta näin ei yleensä käy.

Ympäristöarvoja pidetään korkealla koko prosessissa. Tavoitteena on saada paisutuskaasuksi hiilidioksidi perinteisemmän pentaanin sijaan. Tuotantoprosessi on vielä kehitysasteella, joten tuotteen elinkaarianalyysin arvoja suhteessa kilpaileviin materiaaleihin ei ole vielä julkaistu.

Paisutettu PLA on ehkäpä kiinnostavin materiaaliuutuus teollisuuspakkauspuolella. EPS:n etuna on halpa hinta, mutta sen maine haittaa käyttöä. Mikäli PLA toimii vaimentimena ja sen hinta on kohdallaan, voi materiaalille ennustaa valoisaa tulevaisuutta. Mikäli helmet voidaan muotittaa nykyisillä EPS-laitteilla, olisi vaimenninvalmistajiakin markkinoilla runsain mitoin.  Odotan innolla pääseväni puristelemaan näytepalaa. Olisipa siinä edes vähän propeenimaista joustoa.

Tässä sitä olisi! Kuva on VTT:n tiedotteesta. Itse en olisi noin hyvää saanut.

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: