Lastivarkaudet

Perinteisesti lastivarkaudet ovat koskettaneet lähinnä helposti myytävissä olevia kuluttajatuotteita ja mielikuvana on ollut, että yhteiskunnan syrjälle ajautuneet yksilöt ovat tilaisuuden tullen varastaneet kuormasta pari laitetta. Tämä on aiheuttanut hävikkiä erityisesti kulutuselektroniikan toimituksissa. Nehän ovat yksittäiskappaleina melko helposti rahaksi muunnettavissa. Taistelukeinona ilmiötä vastaan on käytetty erilaisia pakkausratkaisuja. Eräs tapa on tehdä pakkaus mahdollisimman anonyymiksi. Tilaisuus ei tee varkaaksi, jos ei tajua, että olisi jotain varastettavaa. Myös pakkauksia on kehitelty sellaisiksi, että niistä olisi mahdollisimman hankala saada tavaraa ulos. Erilaiset sinetit, suojaverkot yms. ratkaisut ovat olleet käytössä.

Trendi on muuttumassa. Tällä hetkellä rikollisuus on menossa järjestelmällisempään suuntaan. Rikollisliigat pyrkivät soluttautumaan kuljetusketjuun. Tätä kautta liigat saavat tietoa, missä toimituksessa on heidän haluamaansa tavaraa ja miten kuljetus liikkuu. Näiden tietojen avulla voidaan järjestää lastin varastaminen. Tyypillisesti koko rekka nyysitään, kun kuljettaja poistuu autosta lepoalueella. Toinen tapa on ryöstää rekka kuljettajan läsnäollessa. Koko rekka ajetaan ryöstön jälkeen sopivaan paikkaan ja haluttu lasti otetaan pois kuormasta tai lasti puretaan ryöstöpaikalla toiseen kuljetusvälineeseen.

Taloussanomat kirjoitteli viikolla rekkaryöstöjen olevan Suomessa harvinaisia Keski-Eurooppaan verrattuna. Tämä ei kuitenkaan suomalaisia toimijoita juurikaan lohduta, sillä merkittävä osa tavaravirrasta suuntautuu ulkomaille. Jo Etelä-Ruotsissa tilanne on hankalampi. Taloussanomien mukaan yksikään heidän haastattelemansa kuljetusfirma ei ollut vielä joutunut ryöstön kohteeksi, mutta jos ryöstöjen suosio jatkaa kasvuaan, on osuma suomalaisten kohdalle lähinnä ajan kysymys. Ehkäpä liigat eivät vielä ole soluttautuneet suomalaisiin logistiikkakeskuksiin, vaan meidän ongelmahenkilömme ovat olleet yksinäisiä toimijoita.

Pakkausteknisillä ratkaisuilla ei kovin helposti voida tilannetta parantaa. Käytännössä ainoa tekninen apuväline on kuormaan lisättävät paikannuslaitteet. Nämäkään eivät ratkaise ongelmaa, mikäli lähtöpäässä on halua manipuloida paikannuslaitteita. Laitteiden koko ja hinta ovat myös sellaisessa luokassa, että näitä ei voi ripotella kaikkiin pakkauksiin. Yksittäisten ongelmatapausten selvittelyssä seurantalaitteet ovat kuitenkin osoittautuneet hyödyllisiksi. Laitteet kehittyvät koko ajan sellaisella vauhdilla, että luultavasti kohta meillä on käytettävissä pieni tagi, jolla jokainen pakkaus olisi paikannettavissa. Aiheesta on lisää juttua täällä: http://trackingtheworld.com/blog/gps-tracking-device-tracks-stolen-mail-package-to-postal-worker/

Rikollinen Wikimedia Commonsin mukaan

Rikollinen Wikimedia Commonsin mukaan. Todellisuudessa profiili saattaa vaihdella.

Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: