VCI-suojauksen toimintalämpötila

Aiemmassa jutussani VCI:n virheellisistä käyttötavoista keskityin tilanteeseen, jossa kemikaalin toimintaa häiritään muilla aineilla. Toinen mahdollinen ongelma on toimintalämpötila. VCI-pussin toiminta perustuu siihen, että siitä haihtuu ainetta, joka muodostaa suojaavan atmosfäärin. Kovin viileässä ei atmosfääriä muodostu.

Normaali ongelmatapaus Suomessa on tilanne, jossa tuote pakataan VCI-pussiin ja siirretään välittömästi ulos odottamaan toimitusta. Talvisaikaan pakkauksen lämpötila putoaa nopeasti, eikä suojaavaa tilaa ehdi syntyä. Korroosioilmiöitä tapahtuu aina, kun vesi ei ole jäässä. Näin ollen lämpötila-alue 0°C-10°C on hankalin. Tämä on aika tavallinen ulkolämpötila näillä leveysasteilla.

Pakkauksen lämpötilan pitää olla mieluummin yli kymmenen astetta, jotta pussista irtoaisi VCI-ainetta. Joillakin valmistajilla on pohjoisen olosuhteisiin paremmin sopivia versioita, jotka toimivat jossain määrin matalammillakin lämpötiloilla. Näilläkään ei kuitenkaan suositella kylmävarastointia heti pakkaamisen jälkeen, vaan pakkauksen pitäisi olla lämpimässä useita tunteja, jopa vuorokausi.

Olennaista on huomata, että kaikki tuotteet eivät ole identtisiä. Jotkut toimivat toisia paremmin kylmissä olosuhteissa. Materiaalia valittaessa ei hinta ole ainoa parametri. Valitettavasti on niin, että valmistajat eivät kovin selvästi kerro datalehdellä, millaiset toimintaparametrit tuotteessa on, vaan ne täytyy käyttäjän kaivaa jostain esiin.

Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: