Vaatimusmäärittely

Pakkaussuunnittelussakin vaatimusmäärittely on luonnollinen vaihen ennen toteutusta, kuten kaikessa suunnittelussa. Jokainen insinöörihenkinen ihminen myöntää vaatimusmäärittelyn olevan ehkäpä tärkein vaihe hyvään lopputulokseen pyrittäessä. Tästä huolimatta lähes aina vaatimukset muuttuvat projektin edetessä

Pahimmillaan suunnittelu on jo tehty ja pakkaukset jopa tilattu valmistajalta, kun projektissa havaitaan, että jokin aivan keskeinen vaatimus on unohtunut. Tyypillisesti pakkaussuunnittelussa näitä ovat:

  • lisäosat
  • pakkaamon toiminta
  • kuljetustavat
  • varastointiolosuhteet

ReliDesi Oy:n pakkaussuunnitteluosastolla teemme jatkuvasti erilaisia projekteja, joten omissa projekteissamme  perusasiat muistamme kysyä alussa ja pidemmässä projektissa työn edetessä, mutta silti yllätyksiä tulee. Joko asioita ei tiedetä, tai niistä ei muisteta kertoa. Tavallisin unohdus on tuotteen mukaan tulevat lisäosat. Pakkaamon ongelmat tulevat tietoon protovalmistusvaiheessa, mutta kuljetusongelmat ovat kaikkein vakavimpia: Ne näkyvät loppuasiakkaalle.

Loppuasiakkaalle näkyvistä ongelmista tyypillisimpiä ovat korroosiosuojauksen ongelmat ja pinonnan ongelmat. Pakkaus on saatettu esimerkiksi suunnitella kestämään rekkarahdin euroopassa, mutta kosteissa olosuhteissa ei korroosiosuojaus ja pinonta ole riittävällä tasolla. Tällöin joudutaan tekemään nopeita korjausliikkeitä ja alunperin tavoiteltu ja saavutettu kustannustehokkuus tapaa kadota.

Projektin vaatimusmäärittely ei ole kertaluontoinen tehtävä. Alussa tehdään huolellisesti määrittely, jolla lähdetään liikkeelle. Projekteissa tilanne usein  muuttuu. Mekaniikan ja toimitusketjun muutoksissa tulee pakkauksen vaatimukset käydä läpi ja miettiä, mitä muutos tarkoittaa. Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa huomatut muutostarpeet ovat usein toteutettavissa kohtuullisin kustannuksin. Jos ollaan päästy verifiointivaiheeseen ja silloin havaitaa muutostarpeita, on myöhästytty pahasti.

Avainsanat:

Yksi vastaus to “Vaatimusmäärittely”

  1. Pakkaussuunnittelun merkitys ostotoiminnalle « Pakkaussuunnittelu Says:

    […] muutoksia, ei välttämättä saada kaikkien tavoitteita yhdistettyä.  Aiemmin kirjoittein vaatimusmäärittelyistä. Oston toiveet olisi syytä huomioida jo siinä […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: