Kasvipohjainen maitopurkki kaupan hyllylle

Valio teki merkittävän avauksen ottamalla Tetrapakin kehittämän kokonaan kasvipohjaisen maitopurkin käyttöön. Tiedotteen mukaan kyseessä on ensimmäinen täysin biopohjainen kartonkinen nestepakkaus markkinoilla. Ensimmäisessä vaiheessa uudet pakkaukset ovat käytössä Jyväskylän tehtaalla pakattaessa laktoositonta maitoa. Pakkauksen muoviset osat, eli laminaattikalvo ja korkki on valmistettu sokeriruokopohjaisesta materiaalista. Kartonki on perinteisempää FSC-sertifioidusta puusta valmistettua. Näillä materiaalivalinnoilla vältetään uusiutumattomien raaka-aineiden käyttö täysin.

Pakkaus on kasvipohjaisista, uusiutuvista materiaaleista valmistettu, mutta ei kuitenkaan biohajoava. Kierrätysketjuun ei uutuudella ole vaikutusta. Edut syntyvätkin tuotantoketjun alkupäässä, jossa ei muoveissa tarvita öljypohjaisia raaka-aineita, vaan kaikki materiaalit saadaan kasveista.

Kasvipohjaisissa materiaaleissa tapahtunut edistys on merkittävää pakkausalalla. Muoveilla saadaan tehtyä rakenteita, joita on vaikea tai mahdoton toteuttaa muilla materiaaleilla. Kuluttajien mielikuvissa kuitenkin muovit ovat saaneet osin aiheestakin huonon maineen. Kasvipohjaisilla materiaaleilla saadaan korjattua osa elinkaaren ongelmista, mutta puutteellisessa kierrätysketjussa nekään eivät toimi.

Uusien materiaalien kehityskaaressa nimenomaan pilottikäyttäjät ovat merkittävässä roolissa ja tässä täytyykin erityiskiitos osoittaa Valiolle. Tällaiset pilottihankkeet hyödyttävät koko pakkausalaa. Materiaaleista saadaan todellista kokemusta vasta siinä vaiheessa, kun niitä saadaan suuremmassa mittakaavasta toimitusketjuun.

Biopohjainen maitopurkki. http://www.tetrapak.com

Avainsanat: , , , ,

Yksi vastaus to “Kasvipohjainen maitopurkki kaupan hyllylle”

  1. Scanstar-kilpailun voittajat | Pakkaussuunnittelu Says:

    […] pakkausten kirjo lähtien kalan mädille tarkoitetusta rasiasta, joka hajoaa vesistössä päätyen biopohjaiseen maitopurkkiin. Tämä vuonna palkituista pakkauksista nousee esiin kaksi teemaa: Ympäristöystävällisyys ja […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: