Lisätietoa metyylibromidikiellosta

Kirjoittelin aiemmin Metyylibromidin käytön loppumisesta. Metyylibromidia on käytetty pakkausten kaasutuksessa, jotta niistä saataisiin ISPM-15 kelpoisia. Käsittely tappaa ylimääräiset eliöt puusta ja sen jälkeen puuta saa viedä EU:n ulkopuolelle.

Metyylibromidi on haitallista otsonikerrokselle ja spekuloin aiemmin, että käyttö Euroopassa tullee loppumaan. Sen jälkeen sattui eteeni EU-komission päätös 2008/753/EC. Siinä sanotaan, että kaikkinaiset takarajan venymät käytön lopetuksessa päättyvät 18.3.2010.

Jos siis logistiikka on rakennettu niin, että puu käsitellään pakkauksen jälkeen satamassa, kannattaa pikimmiten miettiä valmiiksi käsitellyn puun hankkimista. Myöskään puuta ei jatkossa Euroopassa saa käsitellä muutoin kuin lämpökäsittelemällä. Tämä aiheuttaa kustannusten nousua keski- ja etelä-Euroopassa.

Avainsanat: , ,

2 vastausta to “Lisätietoa metyylibromidikiellosta”

 1. Toni Hellsten Says:

  Tervehdys,

  mitenkäs tämä kielto vaikuttaa tuontiin?
  Kysyn siksi, että käyttämämme kuljetusyritys Kühne + Nagel on ilmoittanut meidän Kiinassa toimivaan logistiikkakeskukseen, että EU:hun ei saa jatkossa myöskään tuoda Metyylibromidi käsiteltyä materiaalia? Koska mm. Kiinassa on todella hankalaa löytää puisen pakkausmateriaalin toimittajia, jotka pystyvät lämpökäsittelyä tekemään, olisi kyseinen kielto erittäinkin paljon nykyistä toimintaa haittaavaa.
  Olen yrittänyt selvittää asiaa myöskin Eviralta, mutta eivät olleet edes kuulleet koko asiasta, ainakaan se hlö jonka kanssa puhuin.

  YT
  Toni Hellsten

 2. Lassi Sutela Says:

  Nähdäkseni tämä ei vaikuta tuontiin. Direktiivissä puhutaan kasvinsuojeluaineiden tuomisesta markkinoille. EU siis kieltää kemikaalit, jotka sisältävät metyylibromidia. Direktiivissä ei oteta kantaa käsittelyyn Kiinassa ja sen jälkeen tuonnista Eurooppaan. Käsittelyvaihe on päästöjen kannalta olennainen hetki.

  Kiinassa on edelleen sellainen tilanne, että jotkin toimittajat kykenevät käsittelemään puuta, mutta käsittelyprosessi on huono. Heillä on tapana käyttää vesihöyryllä täytettyä kammiota käsittelyyn. Tällöin puu taipuu ja kostuu. Erityisesti kosteus aiheuttaa homeongelmia kuljetuksen aikana. Jos kaikki haluaisivat lämpökäsiteltyä materiaalia, ei kapasiteetti riittäisi.

  Käytännössä joudumme toimimaan siten, että tuontipakkauksissa kaikki ISPM-15-mukaiset käsittelyt ovat sallittuja, kunnes EU-tasolta tulee selkeä kielto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: